Historie

Stidag is naar nu bekend uit een ondernemers initiatief ontstaan in 1959. Ze is en was bedoeld om ondernemers met zorgen, bekwaam gereedschap te kunnen verschaffen. Vaak was dat om anders te gaan denken en handelen ten einde vernietiging van hun bedrijf te kunnen voorkomen.

 

Veelal waren de betrokkenen in die tijd, agrarische toeleveranciers, zoals de kunstmest leveranciers, de kassenbouwers, de loonwerkers, maar ook de timmerman, de schilder, de smid of het café om de hoek, die hun rekeningen pas betaald kregen als er geoogst en afgerekend werd.

 

Voor de agrarisch ondernemers werd de financiële planning meestal door de bank verzorgd, voor de toeleveranciers was daar vaak weinig of geen oog.

 

Het samengaan van Boerenleenbank en Raiffeisenbank in het latere Rabobank liet voor deze toeleveranciers meer als eens de noodzaak zien van bekwame hulp en een hechte onafhankelijke organisatie. In die tijd kende we vele van dit soort initiatieven als Stidag, doch de meeste initiatieven zijn opgehouden te bestaan.

 

In 1979 wordt de organisatie Stidag ingeschreven in de registers van de Kamer van Koophandel als een artikel 24 stichting. Een (artikel 24) stichting die, volgens de statuten, zonder kapitaalstorting en/of winstoogmerk belangeloos ondernemende mensen in zakelijke problemen bijstaat.

 

Een organisatie die nu al meer dan 50 jaar ook door het leven gaat zonder het maken van reclame, het hebben van overheid bemoeienis en/of subsidie. In 2004 verkrijgt Stidag als een onafhankelijke organisatie zijn ideële status toegekend. Nu in 2011 is er nog steeds niets aan die statuten veranderd.

 

Laatstelijk is Stidag, bij het aantreden van een nieuw bestuur, opgericht in 2002. Stidag wordt geleid door een bestuur welke gezamenlijk zijn beslissingen neemt en ieder bestuurslid apart dat onder voorwaarden doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *